Zeepkist van 21 november 2014

Op woensdag 26 november verschijnt het boek van Klaas Bouwer over de bezittingen van Nijmeegse en andere families in een deel van het buitengebied: Een verrukkelijk gezigt; buitenplaatsen en boerderijen in de Meerwijk bij Nijmegen. Het boek gaat over de ontginning, de eigendomsgeschiedenis en de land- en bosbouw in deze buurtschap, tussen Berg en Dal en Heilig Landstichting, van de middeleeuwen tot de 21ste eeuw.
Voor de families Beeckman, De Mist, Schull, Sanders van Well, Wegelin en vele andere leden van de Nijmeegse upper ten gold: wie in de stad wilde meetellen, had een hoeve of buitenplaats buiten de stad. Daar genoten ze in de zomer en de weekends van het groen en de rust. Tientallen Nijmeegse, Gelderse en Hollandse eigenaars-families passeren in Een verrukkelijk gezigt de revue.
Het rijk geïllustreerde boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en is te bestellen bij uitgeverij Matrijs, Utrecht (www.matrijs.com) . Tot 1-6-2015 geldt een gereduceerde prijs van € 29,95, daarna €34,95.

Jeroen van Zuylen pleit ervoor dat de gemeenteraad het bestemmingsplan voor het Valkhof afwijst. Het plan is zijn inziens oa financieel niet goed doordacht.

 

Martin van Leth meldt dat er dit jaar maar liefst 40.000 bezoekers zijn geteld in de Nicolaaskapel door de verruiming van de openingstijden ter ere van het Keizer Karel de Grote jaar. Ook volgend jaar wil men deze ruimere openingstijden handhaven en daarvoor zoekt de Valkhofvereniging extra vrijwilligers.

Fer Boshouwers brengt in dat kader ook nog hulde aan Heim van Brienen die vanaf 1979 jarenlang de Nicolaaskapel openhield.

 

Leen Dresen van de werkgroep Turmacplantsoen uit Bottendael wil in het kader van het goed omgaan met Industrieel erfgoed meer aandacht voor (de geschiedenis van) het Turmac gebouw in Nijmegen in Bottendael. Mensen die mee willen helpen, en nog verhalen en foto’s hebben; zeer welkom. Aanmelden en info via email adres: turmacplantsoen@xs4all.nl

 

Annemarie Jansen wijst op een nieuwe expositie in het Van ’t Lindenhoutmuseum over Kinderen, oorlog en bevrijders ‘. Er is een mooie uitgave verschenen en aandacht op radio in het NPO 1  programma OVT van 2 en 9 november.

 

Henk van Gaal verzamelt Frans- en Engelstalige boeken voor Afrika. Mensen die boeken willen geven kunnen zich melden bij Henk van Gaal 024- 3430435

 

Student Anthony Livius doet onderzoek naar de bioscoopbeleving in Nijmegen in de periode 1930-1940 en zoekt daarvoor contact met 90 plussers die daarover kunnen vertellen.

Email: anthonylivius@hotmail.com

 

Carla Bouwkamp is trots op het mooie nieuwe wijkcentrum in het Waterkwartier en tipt iedere de indrukwekkende 50 meter lange fotowand over het Industriële verleden in het gebouw te komen bewonderen.

 

Geplaatst in Geen categorie, Zeepkist