Zeepkist 15 november 2013

 • Vanaf vrijdag 22 november heeft het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een nieuw venster in de Canon van Nijmegen: ‘De oversteek. Hoe men eeuwenlang de Waal overstak bij Nijmegen’. In de tentoonstellingskast is te zien hoe de Waal door de eeuwen heen als barrière werd overwonnen. Vanaf de tijd van de Romeinen tot en met de nieuwe brug. Meer info op: http://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/Nieuw_51ste_Canonvenster:_De_Oversteek.
 • Luutje Niemandsverdriet tekende verhalen van bewoners van de wijk Hazenkamp op en in verzamelde deze in het boekje Graven in het Geheugen van de Hazenkamp. In het boekje vertellen oude bewoners van de wijk over het leven van vroeger, geïllustreerd met foto’s. Het boekje is voor €7,50 te koop. Meer info op www.hazenweb.nl.
 • Joost Rosendaal schreef een boek over Johannes van ’t Lindenhout. Het boek is verkrijgbaar in het Van ’t Lindenhoutmuseum.
 • Op donderdag 28 november presenteren Joep Hendriks en Eelco Jansen spectaculaire grafvondsten van Merovingische krijgers en Frankische elite, gedaan bij opgravingen in Nijmegen-Noord. Locatie is de Geldershofschool, tijdstip 20:00 uur, toegang €2,50, leden historische vereniging Marithaime gratis. Voor meer info: www.marithaime.nl.
 • Erfgoed Gelderland komt met een nieuw tijdschrift, getiteld Mijn Gelderland. Het is de opvolger van Gelders Erfgoed en onder andere te koop in het Valkhof museum.
 • Op 31 oktober is in de Lutherse kerk een 18e eeuws orgel ingewijd, gemaakt door de Nijmegenaar Van Deventer-Heijneman. Het orgel produceert mooie, oude muziek.
  Op 31 oktober 2013 is het gerestaureerde 18e eeuwse orgel weer in gebruik genomen. Dit orgel heeft ook een trapinstallatie voor z.g. getreden orgelwind.
  Nijmegen was in de 15e eeuw beroemd door de gebroeders van Limburg en in de 18e eeuw door beroemde orgelmakers zoals M. van Deventer 1726 en A.F. Heyneman. Beide heren met een sterk Nijmeegs verleden werkten ook mee aan de bouw van het Konigorgel in de Stevenskerk
  De toonhoogte 409 Hz van het Van Deventer/ Heynemanorgel is na veel studie gebaseerd op die van de door Robbert Wyne (1698-1774) gebouwde traverso een muzikaal pronkstuk in bezit van Museum Het Valkhof.
 • Op de hoek van de Burchtstraat en de Stockumstraat wordt volgende week een 14e eeuwse kelder uitgegraven. Peter van de Heijden en 10 vrijwilligers gaan aan de slag om de kelder, die deels onder de C&A ligt, puinvrij te maken. Zij hopen iets bijzonders tussen het puin te vinden. De kelder wordt wellicht in de toekomst toegankelijk.
 • Van 16 december tot en met 5 januari is in de Stevenskerk een kerststal te zien, gebaseerd op de Gebroeders van Limburg. De kerststal moet jaarlijks terugkeren en de concurrentie aangaan met Den Bosch en Weert. Er wordt nog gezocht naar vrijwilligers voor de op- en afbouw en naar financiële bijdrages.
 • September 2014 is het 70 jaar na Operatie Market Garden. Tussen 13 en 21 september leggen 600 voertuigen uit de oorlog de weg af tussen Leopoldsburg en Veghel. Op 21 september trekken ze vervolgens van Veghel naar Nijmegen, waar op de Waalkade een statieshow wordt gehouden. Ook houdt de Landmacht ter ere van haar 200-jarig bestaan een demonstratie.
 • Tot eind november kunt u bij de Gemeente Nijmegen nog monumenten aanmelden die volgens u recht hebben op een monumentale status.
 • In Arnhem is op 12, 13, 14 en 15 december in de St. Walisburgkerk het muziekgezelschap BOT te bewonderen. BOT maakt muziektheater in bijzondere ruimtes. De voorstelling ‘Het geluid van Stilte’ is geïnspireerd op de akoestiek van de Walisburgkerk. Entree €10.

 

Geplaatst in Zeepkist